01.12.2017.
    Poređenje testere i sekire - za prave muškarce!

Sve drvoseče, i oni koji žele to da postanu, su oduvek imali debatu o ovoj temi. Kao i kod svih debata, uvek treba posmatrati celu situaciju i sliku. Sve situacije su posebne. U zavisnosti od toga koje su potrebe vašeg domaćinstva kao i koliko ste spremni da uložite u razvijanje svoje radionice – možete imati različite stavove o ovoj temi. Ako imate veće domaćinstvo i potrebe za većim sečenjem velikog broja panjeva i cepanica – motorna testera predstavlja apsolutno najbolje rešenje. U drugom slučaju, ako imate manje potrebe i ne treba vam toliko isečenih cepanica i drva – sekira može biti adekvatna opcija za vašu kuću. U svakom slučaju, istakli smo nekoliko prednosti i mana koje najbolje opisuju motorne testere i sekire, u nadi da ćete nakon čitanja ovog teksta moći da donesete odluku o tome šta je najbolje za vaš dom. Dakle, sledi nekoliko informacija o oba ova alata kao i par činjenica koje će vam pomoći pri odlučivanju o vašoj sledećoj nabavci alata.

Motorne testere: prednosti i mane

Motorne testere su napredna mašina za čije korišćenje morate biti naučeni. Opasno je kada prvi put rukujete njome, tako da ne preporučujemo da je koristite kada ste sami, makar po taj prvi put. Imati motornu testeru je velika obaveza. Uzimajući u obzir da je to mašina koja se može pokvariti, morate unapred biti spremni da izdvojite novac za njene popravke i za održavanje koje je neophodno. Ipak, ukoliko radi ispravno, prava motorna testera može iseći sve što stavite pred nju. Zbog svoje veličine, obično se pred nju stavljaju izazovi koje sekira, ili bilo šta drugo, ne može da reši. Ne postoji brži i kvalitetniji način da isečete sve što treba da isečete, ali svakako je da i motorna testera ima svoje mane. Kao što smo napomenuli, to je mašina koju morate održavati i nije baš bezbedno odjednom rukovati njome. Pored svega toga, njena cena je dosta veća od ostalih alata. Dakle, u pitanju je investicija koja će vam se isplatiti ukoliko imate velike potrebe za sečenjem svih mogućih materijala koji se nalaze u vašem dvorištu.

Sekire: prednosti i mane

Sekire postoje skoro koliko i čovečanstvo. Barem u nekom svom obliku. Oduvek su bile korisne i nije bilo potrebno preterano ih usavršavati. One su prost alat, što može biti shvaćeno i kao prednost i kao mana. Korišćenje sekire je dosta jednostavnije od upotrebe motorne testere, iz prostog razloga što je sekira jednostavan komad opreme dok je motorna testera ipak mašina za čije održavanje je potrebno izdvojiti veću svotu i naučiti detaljnije instrukcije pre upotrebe. Naravno, ni sekire nisu preterano bezbedne, odnosno, ne možete tek tako početi da koristite sekiru – potrebna vam je vežba uz kvalitetne sugestije za upravljanje. Ona je idealna ukoliko imate samo da cepate drva, i to ne previše metara istih, jer će tada pokazati svoj pun potencijal. Ako imate više drva i više materijala koje treba seći – možda je motorna testera opcija za vas. Ipak, ako vam je potrebno samo malo drva i alat koji će biti lak za održavanje i korišćenje – sekira je prava stvar za vaše domaćinstvo.

Preporučeni tekstovi

20.08.2019.

Blog dobrodošlice

Hvala svima što ste došli na ovaj blog i dobrodošli na sajt Infobiz.Nalazite se na servisu koji vam omogućava da...
25.10.2018.

Kompanijska proslava: Dekoracije i ketering važni za dobar utisak

Poslovanje nije samo ono što svi zamišljamo - dugi sastanci, planovi, papirologija, pa i stres. Ono zapravo sadrži i mnogo...
24.10.2018.

Kako je noćni život Beograda postao glavna turistička atrakcija

Kada je noćni život u prestonici u pitanju, priznaćete, to je nešto po čemu smo postali nadaleko poznati i zbog...