06.04.2011.
 Štamparija

štamparstvo je prenošenje teksta ili slike, obično pomoću mastila na podlogu za štampu (uglavnom papir) uz pomoć mašina za štampanje.

U Evropi pronalazač štampanja je bio nemac Johan Gutenberg. Gutenberg je 1440. godine došao na ideju da izliva pojedinačna slova iz metala i da od slova sastavlja redove i stranice. Konstruisao je i drvenu presu za mašinu pomoću koje se otisak dobijao pritiskom ravne ploče preko lista papira. Tako je 1455. godine objavio čuvenu Bibliju, štampanu po novoj tehnici.

Gutenbergov je slog bio izliven u kalupu, i to svako slovo posebno. Izvađen iz kalupa, slog se lako mogao slagati ili postavljati u reči, redove i stranice.

Nakon Gutenbergovog otkrića, štampa se prvobitno odvijala na zaklopnim štamparskim mašinama, u kojima se koristila forma u obliku ravne ploče, a pritisak se ostvarivao pomoću druge ravne ploče. Ovi prvi oblici štampe predstavljaju tehniku visoke štampe.

štamparska tehnika se brzo širila i usavršavala.

štamparija „Birograf“ je osnovana 1987.godine kao vid porodičnog biznisa sa velikim ambicijama i optimizmom za budućnost. Na samom početku osnovna delatnost bila je štampanje kompjuterskih obrazaca i to za celo podrčje bivše Jugoslavije. Danas poseduju savremene mašine i stalno unapređuju kvalitet svojih usluga.

Sve proizvode koje nude izrađuju u sopstvenoj pripremi, od dizajna do osvetljavanja filma. Osim kompjuterskih obrazaca štampaju knjige, novine, kataloge, kalendare, preštampanu blokovsku opremu, njihovi proizvodi danas se koriste u bankama, elektroprivredi i ostalim granama privrede.
 

Preporučeni tekstovi

20.08.2019.

Blog dobrodošlice

Hvala svima što ste došli na ovaj blog i dobrodošli na sajt Infobiz.Nalazite se na servisu koji vam omogućava da...
25.10.2018.

Kompanijska proslava: Dekoracije i ketering važni za dobar utisak

Poslovanje nije samo ono što svi zamišljamo - dugi sastanci, planovi, papirologija, pa i stres. Ono zapravo sadrži i mnogo...
24.10.2018.

Kako je noćni život Beograda postao glavna turistička atrakcija

Kada je noćni život u prestonici u pitanju, priznaćete, to je nešto po čemu smo postali nadaleko poznati i zbog...