ALU i PVC stolarija za srećan dom

ALU i PVC stolarija za srećan dom

Alu i pvc stolarija povod je za višegodišnju debatu o tome šta je bolje ugraditi ako su stari drveni prozori ili vrata dotrajali. Za vlasnike kuća, odabir jedne ili druge vrste stolarije nije nimalo laka odluka. Kako bismo vam olakšali izbor, u nastavku sledi nekoliko karakteristika oba tipa stolarije.

 

Alu i pvc stolarija - dugotrajnost kao važna karakteristika

Pvc prozori sa roletnama ili bez njih popularni su od osamdesetih godina prošlog veka. Pvc je veoma izdržljiv materijal sa dugačkim vekom trajanja, a uz to zahteva i vrlo malo održavanja. Pvc stolariji nije potrebno farbanje, a brisanje je mnogo lakše i brže jer nema oštećenih delova. Pa ipak, okviri ovih prozora mogu da propadaju vremenom, mada mnogo sporije nego drveni prozori, i posle tridesetak godina će, najverovatnije, morati da se zamene novim.

Aluminijum je, takođe, izuzetno izdržljiv materijal. Mora se reći da visoko kvalitetni aluminijumski prozori mogu trajati mnogo duže nego drveni prozori ili pvc prozori sa roletnama. Za razliku od svih drugih metala, aluminijum neće rđati te mu neće biti potrebno farbanje.

Energetska efikasnost alu i pvc stolarije

Jedan od razloga zašto su aluminijumski prozori u prošlosti bili manje favorizovani od pvc prozora jeste manja energetska efikasnost . Aluminijum je dobar provodnik i lako propušta toplotu i hladnoću.Međutim, tehnologija je prilično napredovala i sadašnji aluminijumski prozori i vrata imaju ugrađene termo prekide, koji sprečavaju gubljenje toplotne energije.

Mora se napomenuti da alu i pvc prozori sa roletnama duguju svoju energetsku efikasnost kvalitetu materijala i proizvodnog procesa u kom su nastali.

Bezbednost koju pruža alu i pvc stolarija

Zahvaljujući svojoj izdržljivoj prirodi, alu i pvc prozori sa roletnama sigurniji su nego drveni prozori. Nivo bezbednosti najčešće zavisi od instaliranog sistema zaključavanja.

Kad je u pitanju zvučna bezbednost, može se reći da pvc prozori sa roletnama nude malčice bolju zaštitu od buke.

Ekološki prihvatljiva stolarija

Pvc prozori su prozori od veštačkog materijala koji se samo donekle može reciklirati. Aluminijum je prirodni materijal, koji se može reciklirati u potpunosti, i kao takav predstavlja ekološki prihvatljivu varijantu stolarije.

Vertikalni ili krovni prozori – cena nije zanemarljiv faktor odabira stolarije

Bilo da su vam potrebni standardni vertikalni, horizontalni ili krovni prozori, cena predstavlja značajan činilac odabira stolarije. Aluminijumski prozori su skuplji od pvc prozora. Mada, cene zavise i od raznih drugih stvari – staklenih površina, sistema zatvaranja, proizvođača.

Koju stolariju odabrati?

I aluminijum i pvc imaju svoje prednosti i mane. Ne može se reći šta je bolje, a šta lošije. Odabir se svodi na lične preference, planirani budžet i karakteristike koje su vama bitne.

Pristupačnost, izdržljivost i energetska efikastost alu stolarije značajno se poboljšava vremenom i očekuje se da će njena popularnost rasti. Međutim, pvc stolarija će uvek imati svoje mesto na tržištu zbog svoje izuzetne dostupnosti.

Ako i dalje niste sigurni šta vama više odgovara kad je u pitanju alu i pvc stolarija, konsultujte se sa stručnjacima za stolariju. Tako ćete dobiti još korisnih informacija o materijalima, izradi i ugradnji i zajedno zaključiti šta je adekvatnije rešenje za vas. A&T Badex vam stoji na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte.

Foto: Pixabay / Pexels