Kako funkcioniše toplotna pumpa?

Kako funkcioniše toplotna pumpa?

Najefikasniji i ekonomski najisplativiji sistem grejanja i rashlađivanja prostora jesu toplotne pumpe. Ako je temperatura podzemnih voda do 14 stepeni Celzijusovih u toku cele godine onda je ova voda odličan izvor energije za toplotne pumpe.

Ako se pitate kako ovaj proces funkcioniše, mi smo tu da vam razjasnimo. Podzemna voda se prepumpava iz bunara u razmenjivač koji toplotu iz podzemnih voda prenosi u freon koji tada isparava. Upravo taj sistem, tačnije sklop koji se sastoji iz toplotnog razmenjivača i pumpe čini da se ovaj sistem grejanja naziva toplotna pumpa. Voda koja je delimično ohlađena zatim se preusmerava ka drugom bunaru koji je sličan, ali je razdvojen od prvog bunara kako ne bi došlo do mešanja tokova podzemnih voda.

Glavna prednost ovog sistema za grejanje jeste u tome što se skoro 2/3 energije koja je neophodna zazagrevanje prostora zapravo dobija besplatno iz podzemnih voda, a moguće je ovu toplotu eksploatisati sve dok je toplotna pumpa u funkciji.

Sve što treba da znate o radu toplotnih pumpi

Toplotna pumpa nije uređaj koji prepumpava toplotu, već se ovaj naziv koristi za samu fizičku pojavu koja se naziva prepumpavanje toplote. Da bi došlo do prepumpavanja toplote neophodno je da dođe do isparavanja, ali i do kondenzacije, tačnije do menjanja agregatnih stanja i to iz tečnog u gasovito ii z gasovitog u tečno stanje.

Zahvaljujućiisparavanju toploota se oduzima okolini. Suprotno isparavanju jeste kondenzacija i prilikom ovog procesa dolazi do oslobađanja toplote. Svi uređaji koji rade na principu toplotnih pumpi funkcionišu pomoći ove dve prirodne pojave.

Šta je koeficijent grejanja?

Odnos između potrošene električne i dobijene enrgije iz obnovljivih izvora nazivamo koeficijent grejanja. Recimo, ako je koeficijent grejanja 4 to znači da se dobija 3 kWh geotermalne energije za jedan utrošeni kilovatčas. Imajući u vodu ove podatke, trebalo bi da znate da se vaši troškoviza grejanje umanjuju 4 puta.

Ukoliko se povećava koeficijent grejanja, a smanjuje temperature grejanog fluida što znači da ćete više uštedeti. Ako se dvoumite oko grejanja u domu, trebalo bi da znate da je podno grejanje u kombinaciji sa toplotnim pumpama najbolje rešenje, jer je za podno grejanje neophodna niska temperature vode, skoro oko 40 stepeni Celzijusa.

Takođe, napominjemo da se nakon 15 metara dubine temperature stabilizuje i ne dolazi do njenog kolebanja bez obzira na bilo koje doba godine. U tome i leži prednost toplotnih pumpi koje funkcionišu po principu voda-voda, jer od njih nema kolebanja temperature, a time se osigurava visok koeficijent grejanja.

Za razliku od toplotnih pumpi koje funkcionišu po principu vazduh-voda kod kojih dolazi do pada koeficijenta grejanja prilikom snižavanja temperature.

U svakom slučaju, jedno je sigurno, toplotne pumpe i te kako štede vaše vreme i novac. Naime, prilikom instaliranja ovog sistema neophodno je da izdvojite malo veću sumu novca. Ali, ne brinite. Taj novac vam se veoma brzo isplati. Uložena investicija već nakon tri godine vam se vraća, a više nećete morati da brinete za troškove grejanja zimi. U zimskim mesecima uživaćete u toplim prostorijama, dok ćete leti uz pomoć toplotnih pumpi brzo i lako rashladiti prostor.