Kako građevinske kompanije posluju u Srbiji?

Kako građevinske kompanije posluju u Srbiji?

Srbija je zemlja sa tradicijom. Naše građevinske kompanije poslovale su po celom svetu, mnogo se radilo i gradilo ne samo u zemlji nego i u inostranstvu, a od te tradicije danas je ostalo uglavnom samo sećanje. Doduše, ima još uvek kompanija koje vode svoju bitku za profitom, ali ima i onih koje su se odavno predale.

Istraživanja našeg tržišta pokazuju da se vodi trka za vodećom pozicijom kod nas kada su u pitanju veletrgovci građevinskim materijalom, drvetom i sanitarijom. Iako ima preko 3000 firmi koje se bave ovim delatnostima, negde oko 1700 kompanija aktivno posluje. Od aktivnih kompanija, svega njih 240 su preduzetnici, a ostalo su društva sa ograničenom odgovornošću.

Građevinarstvo - jedna od najprofitabilnijih delatnosti

Iz godine u godinu raste broj kompanija koje se bave građevinom, a samo početkom ove godine osnovano je novih skoro pedesetak kompanija. Ogroman godišnji promet ove firme ostvaruju iako imaju tek nešto manje od 100 zaposlenih po firmi. S pravom se može reći da je građevinarstvo jedna od vodećih grana naše industrije, ali i najprofitabilnija delatnost.

Iako je prošle godine došlo do zastoja u ovoj oblasti, danas je primetan oporavak građevinske delatnosti. Godišnji promet srpskih kompanija dostiže i preko 170 miliona evra, a onda ne iznenađuje podatak da su građevinci među najtraženijom radnom snagom u Srbiji. Traže se oni koji umeju da upravljaju građevinskim mašinama, Jungheinrich električni viljuškari čekaju svoje rukovaoce, a i građevinske skele vape za radnicima.

Gde su naši građevinski radnici?

ÄŒesto se pominju neka daleka srećna vremena, prisećaju se poslodavci kada se radilo i gradilo, ali i kada se dosta zarađivalo. A danas, gde su danas naši radnici koji su nekada bili naša dika i naš ponos? Mnogi bi rekli da su verovatno u inostranstvu, jer se građevinski radnici najviše traže u zemljama Zapadne Evrope. A osim što se najviše traže, oni se i dobro plaćaju, pa ne čudi što je sve više građevinskih radnika koji svoju sreću i bolju zaradu traže u Nemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama.

A u Srbiji viljuškari Jungheinrich čekaju da ih neko pokrene. Rukovaoci građevinskim mašinama traže dobru platu, jer su zakoni tržišta jasni. Ako ne platiš dovoljno, ode radnik na bolje plaćen posao. I nema tu neke velike filozofije. Računica je jasna. Ko plati više, dobija radnika.

Naravno, nije lako zadržati dobar kadar u zemlji, ali velike kompanije znaju kako to da urade. Nisu samo viljuškari Jungheinrich ti koji čekaju da ih neko pokrene, traže se i radnici na platformama za rad na visini, a muku sa nalaženjem radne snage imaju i poslodavci u drugim delatnostima.

Manjka u Srbiji i vozača kamiona, traže se i bageristi, a nedostaje nam i zanatlija, molera, bravara, kelnera, konobara. Izgleda da problem sa radnom snagom nema samo Srbija, već i druge zemlje u regionu, ali se kod nas najviše priča o odlasku radnika.

A računica je vrlo jasna. Ako kompanija želi dobrog radnika, onda mora da ga dobro i plati , inače on ode dalje. Tržište je surovo, pogotovo danas kada se evropske zemlje utrkuju oko radnika i kada su spremne i više da plate samo da dobiju kvalitetnog radnika. A srpski radnik to i jeste!

Foto: Pixabay / emkanicepic