Kako odabrati USB kabl za telefon?

Kako odabrati USB kabl za telefon?

Usb kabl je nastao kao potreba da se spoje, odnosno, povežu dva uređaja. USB, kao skraćenica, označava univerzalnu serijsku magistralu, to jest, spoljašnji pruključak za povezivanje perifernih uređaja, kao što su računari, foto aparati, mobilni telefoni i tako dalje. Danas nam je svima jako poznato šta označava i koliko je važan USB kabl, budući da skoro svi pomoću njega najpre punimo baterije na mobilnim telefonima, ali prvi USB kabl je nastao isključivo iz potrebe da se računar poveže sa nekim drugim uređajem, a kasnije se svakako ovaj uređaj kao dodatna oprema u tehnološkom svetu razvijao iz godine u godinu. Poslednja verzija USB kabla se pojavila negde u 2013. godini i to je kabl koji se pretpostavlja da će uskoro postati standard u celom svetu. Ali pre priče o njemu, krenimo od početka, koje to vrste USB kabla postoje, po čemu se razliku, čemu služe, a samim tim ćete i otkriti koji je to USB kabl za mobilni telefon potreban vama kako biste punili ili svoj mobilni telefon povezali sa nekim drugim uređajem.

USB kabl tip A

Ono što je od samog početka standard, jeste USB kabl tip A, koji je prvi nastao, a za koji portove imaju računari od kraja 90-ih godina. Ovo je onaj USB kabl koji skoro svi imamo u svojim domovima, budući da je deo svakog punjača, a nalazi se na kraju kabla koji ide u adapter punjača ili u računar, lap top ili drugi neki uređaj. Kao što već vidite, ovaj tip je standardan i nalazi se na skoro svakom kraju USB kabla, dok je na drugom kraju neki drugi tip, shodno potrebama korisnika.

USB kabl tip B

Zapravo, radi se o konektoru tip B koji se nalazi na drugoj strani USB kabla, te je ovaj tip u svom osnovnom obliku malo manje poznat, jer se koristi za povezivanje hard diskova i štampača. Ono što je daleko poznatije jeste mikro USB kabl, koji se nalazi na drugom kraju USB kabla koji na jednom kraju ima konektor tip A, a na drugom upravo ovaj tip, koji odgovara ulazu na mobilnim telefonima, foto aparatima i sličnim uređajima. Bez ovakve kombinacije mnogi ne bi mogli da povežu svoje uređaje, ali ni da napune baterije na svojim telefonima. No, tehnološka napredovanja i otkrića, izgleda da prete da će se ova dva tipa vremenom zaboraviti, te da će standard biti USB tip C.

USB tip C

Poslednji tip USB konektora koji je predstavljen svetskoj javnosti jeste USB tip C ili, kako ga mnogi u svakodnevnom govoru nazivaju, USB za Iphone. Zašto baš USB za Iphone? Upravo zbog toga što je Apple kao proizvođač osmislio nove portove, koje poznajemo kao tip C, a specifičnost je u tome što USB kabl nema kombinaciju, već se na oba kraja kabla nalaze isti konketori, a to su konektori USB tip C. Ovo je napredak u tom pogledu što je potreban USB kabl jedan za apsolutno sve potrebe, ali je još uvek potrebno da se čeka, kako bi ovo bio USB kabl, odnosno, tip konektora koji će svi proizvođači prihvatiti i za koji će proizvoditi kablove i same portove.

Foto: Pixabay / ReadyElements