Kako zapravo funkcionišu First Minute ponude za letovanje?

Kako zapravo funkcionišu First Minute ponude za letovanje?

First minute ponuda je pojam aktuelan u turizmu, a označava period niskih cena po kojim se može putovati u razne delove sveta ili iznajmiti povoljniji smeštaj ukoliko se rezerviše u okviru First minute perioda. Osim u “prvom”, putovanje možete uplatiti i u “poslednjem minutu” koji je u turističkom rečniku označen kao Last minute akcija.

Koji god od ovih perioda da izaberete za uplatu letovanja, sigurno ćete proći jeftinije od onih koji uplatu izvrše u međuperiodu, ali i dalje postoji nedoumica: koja je tačno razlika između ovih akcija niskih cena, i zbog čega svi toliko iščečekuju First minute ponude agencija za određenu morsku destinaciju?

Šta je First minute ponuda?

First minute ponude su izuzetno povoljni turistički aranžmani koji se uplaćuju pre nego što postanu široko aktuelni i traženi. Agencije plasiraju ponude za putovanja čak i čitavu jednu sezonu ranije, a zainteresovani je plaćaju po znatno nižoj ceni upravo zbog toga što se prijavljuju tako rano. Kada je First Minute u pitanju, na našim prostorima su najpopularniji aranžmani za letovanje u Grčkoj , koje putnici uplaćuju mesecima ranije. 

Činjenica da se putovanja često uplaćuju i po šest meseci ranije, mnogima stvara poteškoće zbog velike vremenske distance i nemogućnosti da se isplaniraju na tako duge vremenske staze, ali oni koji se ipak upuste u ovu avanturu, putovaće po cenama i do 30% nižim od onih koje važe kada ponuda postane aktuelna.

Koja je razlika između First i Last minute ponuda?

First i Last minute imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to su izuzetno niske cene. Iako ih zbog ovog mnogi positovećuju, ove akcije treba razlikovati s obzirom na period u kome su aktuelne u odnosu na samo putovanje. First minute akcija podrazumeva planiranje i uplatu putovanja nekoliko meseci ranije, dok se u Last minute ponudama to dešava u poslednjem trenutku, kada do putovanja ostane svega nekoliko dana.

Last minute opcije su uglavnom rezervisane za one koji nemaju jasan plan i želju za putovanjem na neku određenu destinaciju, već su privučeni upravo padom cena koji se dešava pred samo putovanje. Oni koji mogu da priušte tako brzo planiranje putovanja, rado koriste Last minute ponude, uz napomenu da tako nemaju mogućnost da biraju vrstu smeštaja i druge pogodnosti, nego popunjavaju one kapacitet koji su ostali slobodni nakon First minute akcije i čitavog perioda do Last minute-a.

Last Minute je akcija koja pogoduje i turističkim agencijama i putnicima, jer se na taj način lako popunjavaju preostali kapaciteti predviđeni za određeno putovanje, a putnici imaju mogućnost da znatno manje plate posetu raznim atraktivnim destinacijama. Tokom ovih promotivnih akcija, turističke agencije zarađuju najviše na vikend putovanjima, dok su daleke destinacije nešto popularnije leti, ali su svakako manje birane od strane strane putnika koji se odluče na Last minute uplatu putovanja.

Prednosti First Minute ponuda

First minute ponude nose određene prednosti u odnosu na Last minute akciju. Prednost se prvenstveno ogleda u mogućnosti da prilikom rezervacije smeštaja, putnici imaju mogućnost da biraju između soba, apartmana i drugih ponuđenih opcija, dok kod Last minute akcija to nije slučaj.

Oni koji su vezani za posao ili druge obaveze, rado se odlučuju za First minute akcije jer im one omogućavaju da na vreme planiraju odmor i obave sve što je neophodno pre samog putovanja. Oni koji se odlučuju na First minute ponude najčešće imaju unapred izgrađenu viziju o tome gde tačno žele da putuju i kada, pa im velika vremenska distanca između uplate i samog putovanja ne predstavlja veliki problem.

Tokom First minute akcija, putnici se često odlučuju na vikend putovanja , ali su tokom ovog perioda učestalije uplate za avio putovanja i višenedeljni boravak na dalekim destinacijama.

Ko duže planira putovanja, žene ili muškarci, Austrijanci ili Španci?

Statistika je pokazala da muškarci mnogo kraće planiraju svoja putovanja u odnosu na žene. Dok je muškarcima dovoljno svega 48 sati da izvrše pretragu i rezervišu smeštaj i putovanje, tek 14% žena isplanira put tako brzo. One su sklonije istraživanju i proveri svih informacija, dok se, prema statistici, muškarci ne opterećuju naročito svim detaljima putovanja. 

Kada su u pitanju različite narodnosti, za Austrijance se može reći da poseduju naviku obavljanja stvari na vreme, ili pre vremena, pa tako većina njih rezerviše smeštaj na putovanjima najmanje 72 dana pre pre polaska. Nemci ih prate u stopu, pa to čine 69 dana ranije, dok Španci ne razmišljaju toliko u napred, pa u proseku rezervišu smeštaj na željenoj destinaciji oko 44 dana ranije.

Bez obzira na to da li imate u planu neko putovanje ili ne, obratite pažnju na promotivne periode kada možete vrlo povoljno obići evropske metropole. Kada vam dosade domaće znamenitosti , možete obići i egzotične krajeve u svetu poznate po svojim prirodnim lepotama. Isto važi i za letovanje, koje ne mora da bude tako skupo ukoliko iskoristite mnogobrojne First minute akcije koje su u ponudi.