Kupovina prvog auta - na šta obratiti pažnju

Kupovina prvog auta - na šta obratiti pažnju

Kupovina prvog automobila , bez obzira na to da li je reč o novom ili polovnom, iskeširanom ili na rate, jedan je od događaja koji ćete pamtiti čitav život. Stoga se potrudite da vam ostane u dobrom sećanju i da taj proces prođe što je moguće bolje po vas. Najvažnija stvar kojom bi trebalo da se vodite jeste da kupite automobil čije performanse će moći da zadovolje vaše najosnovnije potrebe .

Otkup havarisanih automobila je čest slučaj kod nas, a vi ne dozvolite da dođete u situaciju da vaš prvi automobil završi kao havarisano vozilo, već dobro obratite pažnju na stanje vozila koje kupujete. Kupovina automobila nije mala stvar i zbog toga je veoma važno da imate nekoga ko će da vas posavetuje i pomogne vam prilikom odlučivanja.

Iz tog razloga, pred vama je nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da što bolje prođete prilikom kupovine prvog automobila.

#1 Odredite realan budžet koji ste spremni da uložite u kupovinu automobila

Zlatno pravilo prilikom svakog većeg ulaganja, a kupovina automobila svakako pripada toj kategoriji, jeste da se odredi realan budžet. Ukoliko za kupovinu automobila izdvojite više nego što možete priuštiti, vožnja će vam se, umesto u užitak, pretvoriti u pravu neugodu. Zato je važno da budete svesni svoje platežne moći i da promišljeno pristupite ulaganju u kupovinu automobila.

Imajte na umu da automobil nije samo novac koji ćete dati za njegovu kupovinu, već je i sav onaj novac koji ćete morati da uložite u njega kasnije, bilo da su u pitanju popravke, održavanje ili regostracija. Najpametnije je da kubikaža bude u opsegu 1.2 - 2.0 (donja granica zato što su to uglavnom prilično slabi motori, a gornja zbog cene registracije).

#2 Kupovina kešom, na kredit ili lizing?

Ako planirate da kupite novi automobil, gotovo je sigurno da je jedini način za kupovinu uz pomoć kredita ili lizinga. Dugoročno finansiranje kupovine dostupno vam je i ako kupujete polovno vozilo. Ukoliko kupujete kod ovlašćenih prodavaca oni će vam verovatno preporučiti kupovinu na lizing, a ukoliko pronađete povoljnu kamtu jedna od opcija je i nenamenski kredit.

U svakom slučaju, čuvajte se sitnih slova i ne posmatrajte iznose kroz rate, nego kroz ukupnu cifru koju ćete otplatiti. Rate umeju da zavaraju, pa se vrlo često dogodi da otplaćujete višetruku vrednost kupljene stvari.

Ako se opredelite za kupovinu nekog polovnog modela, onda je svakako najbolje rešenje da platite kešom, ali vodite računa da ne preplatite vrednost vozila. Za kupovinu prvog automobila, ukoliko je polovnjak, nije preporučljivo izdvojiti više od 5.000 evra .

#3 Zlatno pravilo “jedne desetine”

Imajte na umu da vam ni u jednoj banci neće odobriti kredit za auto ako vam je rata veća od trećine mesečnih primanja, pa neka vam to bude osnova za dalje razmišljanje o kupovine. Ali, za život vam ne treba samo vozilo, već vam treba i prostor za stanovanje, pa i uređaji kojim ćete opremiti svoj životni prostor.

Stoga važi opšte pravilo da za automobil ne izdvajate više od jedne desetine onoga što imate . Bez obzira na to je li reč o plati ili o ušteđevini. Ipak, budući da su plate na našim prostorima veoma male, a samim tim takva je i ušteđevina, “pravilo desetine” mnogima će u startu biti neostvarivo. Ali, dobro ga je znati i koristiti kao početnu osnovu.

#4 Šta je bolje nov ili polovan automobil?

Odluku da li kupiti nov ili polovan automobil najpre treba doneti u skladu sa finansijskim mogućnostima i svotom kojom raspolažete. Novi automobili imaju taj poseban miris, garanciju i veću verovatnoću da se neće tako lako i brzo pokvariti. Ali, imajte na umu da čim se odvezete iz auto-salona, vaš automobil više nije nov, nego je polovan, a i automatski je izgubio na vrednosti.

Polovni automobili svakako su mnogo pristupačniji, ali činjenica da su već korišćeni i da su “preživeli” svašta na drumu, ukazuje na to da morate biti pažljivi prilikom njihovog odabira. Sigurno ne želite da se dogodi da kupite automobil koji je na izmaku snage i koji će vas loše služiti.

#5 Dizelaš ili benzinac - pitanje je sad?

Bilo da birate popularne auto brendove ili ne, važno je da znate razliku kada su u pitanju dizel ili benzinski motori. Benzinci uglavnom troše više goriva nego dizelaši, ali je zato cena benzina manja nego dizela. Osnovna mana nekih dizel motora, a posebno kada su u pitanju stariji modeli, jeste ta što imaju problem sa paljenjem u zimskom periodu.

#6 Povedite sa sobom stručnu pratnju u kupovinu

Ako ste odlučili da kupite polovan automobil, a pritom niste neki vrsni poznavalac automobila i njihovih karakteritika onda najbolje u razgledanje idite sa automehaničarem. Ukoliko ne poznajete nikoga ko se profesionalno bavi popravkom automobila, onda sigurno imate u svom okruženju neku osobu koja se bolje od vas razume u automobile i koja vam korisnim savetima može pomoći prilikom pravog odabira.

#7 Istražite tržište automobila

Jednom kada ste odredili budžet, odlučili hoćete li uzeti novog ili rpolovnog limenog ljubimca, benzinca ili dizelaša, karavan ili hečbek, vreme je i da pažljivo istražite tržište. Nemojte da vam bude teško da obiđete najmanje tri lokacije, auto-salone ili privatne prodavce. Upoznajte se sa ponudom i uporedite konkretne modele, njihovu osnovnu i dodatnu opremu, njihovo stanje, ali i njihove cene.

Za kraj, prilikom kupovine automobila oslonite se malo i na svoju intuiciju i potražite neke odgovore u sebi. Ukoliko vas nešto vuče ka jednom automobilu više nego ka drugom, onda je to možda pravi izbor . I ne zaboravite - koliko god ćete uz racionalnu kupovinu uštedeti, kupovina prvog automobila je nešto pri čemu ne možete izbeći emocije. Automobil je stvar u kojoj želite da se osećate dobro i to je detalj koji ne smete da zanemarite.