05.05.2014.
Mamma mia, Skiatos

Skiatos, ostrvo na kojem je snimljen deo čuvenog filma „Mamma mia“, zajedno sa Alonisosom, Skirosom i Skopelosom, čini grupu Severnih Sporada i predstavlja najpoznatije i najposećenije ostrvo tog arhipelaga. Omiljeno je među onima koji vole dobru zabavu, noćni provod i obiman šoping. Na Skiatosu biste mogli letovati dva meseca, a da se pritom svakog dana kupate na drugoj plaži. Birajući među više od 60 raznovrsnih plaža sigurno biste pronašli nešto za sebe, a ni za smeštaj ne biste morali da brinete. Skiatos apartmani 2014. ispunjavaju najviše evropske standarde i sa lakoćom zadovoljavaju očekivanja turista sa čitavog kontinenta, uključujući i zahtevne Britance, Skandinavce i Nemce.

skiatos apartmani 2014

Unutrašnjost ostrva je brdovita, pošumljena i nenaseljena. Severna obala je manje popularna iako i sa te strane postoji nekoliko predivnih peščanih plaža na kojima možete uživati daleko od gužve i vreve. S druge strane, južnom obalom nanizani su brojni luksuzni hoteli, odlično opremljeni i moderni Skiatos apartmani, osvetljene taverne sa bogatom ponudom hrane i pića, plažni barovi sa sjajnom atmosferom i, naravno, duge rajske plaže čiji vas pesak uvodi u kristalno Egejsko more. 

Noćni život skoncentrisan je u užurbanom gradu Skiatosu. Na dva keja – kej stare luke i kej nove luke, smestili su se brojni pabovi, kafići i restorani, prepuni razdraganih turista u svako doba. Reke ljudi cirkulišu kako danju, tako i noću kada grad odiše gotovo festivalskom atmosferom. Kosmopolitskom duhu doprinosi i glavna ulica organizovana kao pešačka zona puna prodavnica koje čine raj za sve ljubitelje šopinga. Glavna ulica nosi ime čuvenog grčkog pisca Aleksandrosa Papadiamantisa čija se rodna kuća nalazi na samom njenom kraju i svakodnevno je otvorena za posetu turista. Na svega 100 metara nalazi se luka koju poluostrvo Burci deli na stari i novi deo. Burci predstavlja važnu znamenitost grada. Poluostrvo je veštačkim nasipom povezano sa gradom, čitavo je opasano zidinama unutar kojih se mogu videti statua posvećena Papadiamantisu, kao i ruševine tvrđave iz 1207. godine. U samom gradu nalazi se i crkva Tri jerarha u kojoj se čuva originalna ikona Bogorodice, zaštitnice ostrva. Na oko četiri kilometara od grada Skiatosa postoji i manastir Evangelistrija ili Blagoveštanski, koji ima veliki istorijski značaj jer je u njemu 1807. godine prvi put podignuta grčka zastava. 

Glavni adut Skiatosa svakako su mnogobrojne plaže beskrajne lepote. Posetioci koji preferiraju uzbudljiv dan na plaži, dnevni provod uz glasnu muziku i društvo u nekom od plažnih barova, pretežno biraju južnu obalu. Pored Koukounaries plaže koja se nalazi na top listi 10 najboljih plaža na svetu, takvu vrstu aktivnog boravka uz more pružaju i plaže Banana, Vromolimnos, Platanias, Ahlides, Megali Amos i mnoge druge, kako velike i uređene, tako i manje, smeštene u uvalama. Za ljubitelje opuštanja u miru i tišini adekvatan izbor jesu plaže na severnijem delu ostrva. Takve su plaže Kserkses i Elias, naročito poznate po odličnoj ribi u restoranima, kao i Agistri, sve tri na poluostrvu Mandraki na severozapadnom delu Skiatosa. Na severu je i jedna od najlepših plaža na ostrvu do koje se dolazi isključivo čamcem, Lalaria, poznata po belom šljunku, tirkiznom moru i spektakularnom stenovitom pejzažu. Plaže Skiatosa jesu nepresušan izvor najlepših zalazaka sunca, najmekšeg peska, najneobičnijih formacijama stena, najluđih barova, najušuškanijih taverni i još mnogo drugih „naj“ koje možete istraživati kada se smestite u najbolje Skiatos apartmane 2014.

Na Skiatosu se proizvodi kvalitetno ulje, grožđe, drugo voće i povrće. Ne propustite da pazarite lokalne poljoprivredne proizvode kao što su masline i maslinovo ulje, ukusan med, lekovito bilje i domaće testenine. U tradicionalnim tavernama pored mora obavezno probajte čuvene poslastice od badema – amigdalota i aspro i slane specijalitete kakvi su pita sa sirom, dagnje, salata horiotiki, pečena jagnjetina i sveža riba. Za potpuno grčki ugođaj, zalijte poznatim skiatoskim vinima, ili cipurom i uzom.

Rezervišite neki od vrhunskih Skiatos apartmana 2014. i dođite na jedino ostrvo Sporada koje ima aerodrom, jedan od najmanjih na svetu. Pista je duga jedva 1,7 kilometara što sletanje čini krajnje uzbudljivim. Ukoliko ipak izaberete kopnenu liniju naoružajte se strpljenjem jer vam sleduje kombinacija autobusa ili kola, a zatim i feribota ili hidroglisera. Koji god način da izaberete, Skiatos nestrpljivo čeka da vas oduševi.

 

Preporučeni tekstovi

20.08.2019.

Blog dobrodošlice

Hvala svima što ste došli na ovaj blog i dobrodošli na sajt Infobiz.Nalazite se na servisu koji vam omogućava da...
25.10.2018.

Kompanijska proslava: Dekoracije i ketering važni za dobar utisak

Poslovanje nije samo ono što svi zamišljamo - dugi sastanci, planovi, papirologija, pa i stres. Ono zapravo sadrži i mnogo...
24.10.2018.

Kako je noćni život Beograda postao glavna turistička atrakcija

Kada je noćni život u prestonici u pitanju, priznaćete, to je nešto po čemu smo postali nadaleko poznati i zbog...