Najperspektivniji IT centri u Srbiji - ovde dolaze IT firme

Najperspektivniji IT centri u Srbiji - ovde dolaze IT firme

Poslednjih godina svedoci smo ubrzanog razvoja srpskog IT sektora i njegovom doprinosu ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda zemlje. Srbija, iako mali IT igrač u svetskim pa i zapadnoevropskim okvirima, sada generiše 10 odsto BDP-a od informacionih tehnologija. Ukupan broj privrednih subjekata u IT sektoru je oko 9.000, što čini više od 2 odsto od ukupnog broja aktivnih preduzeća u srpskoj privredi.

Srpske kompanije proizvode softvere za širok spektar industrija - od poljoprivrede do medicine, kao i aplikacije za prevoznike tipa " Uber", za klaud tehnologije, onlajn igrice itd… Bave se, takođe, pružanjem usluga kol-centara (call) i pomoći klijentima. Naravno postoji i veliki broj IT kompanija koje posluju u našoj zemlji, a koje imaju inostranu vlasničku strukturu. Iako je Beograd najveći srpski grad, prestonica, centar gotovo svih dešavanja i mesto gde se i dalje nalazi najviše IT kompanija, mnogi manji gradovi po Srbiji takođe čine značajan deo IT sektora u Srbiji.

#Beograd - centar gotovo svih dešavanja u Srbiji

U Beogradu se nalazi više od 40% svih registrovanih privrednih subjekata iz oblasti IT sektora. To i ne čudi, ako uzmemo u obzir podatak da u glavnom gradu postoji nekoliko državnih i privatnih fakulteta koji se bave edukacijom studenata u ovoj oblasti. Svake godine Beograd iznedri po nekoliko stotina IT-jevaca ali s obzirom na veliku potražnju za radnom snagom u ovom sektoru, u većini firmi konkursi za nove saradnike su stalno raspisani.

 

Neke od najjačih IT kompanija koje se nalaze u Beogradu su:

 • Microsoft Software DOO

 • Nordeus DOO

 • Comtrade DOO

 • Google DOO

 • Seven Bridges Genomics Inc

 • Scroll Nexus

 

Važno je napomenuti da je u svakoj IT kompaniji neophodno da uslovi rada budu na vrhunskom nivou, kako bi radnici uvek pružili svoj maksimum. S obzirom na to da IT stručnjaci provode mnogo vremena sedeći, važno je da radnici na raspolaganju imaju ergonomske stolice. Zato je za svaku kompaniju važno da zna da postoje kvalitetne kancelarijske stolice koje se mogu poručiti online i nabaviti ih za svoje zaposlene.

#Novi Sad - najperspektivniji IT centar

Drugi po veličini grad u Srbiji i vojvođanska prestonica Novi Sad drugi je značajan IT centar u našoj zemlji. Kada je reč o broju IT kompanija njih ima nešto više od 100, odnosno skoro 15% od svih regitrovanih subjekata u zemlji. Iz tog razloga povećavaju se kvote na onim smerovima Univerziteta u Novom Sadu koji su posvećeni ovoj oblasti.

 

Neke od najjačih IT kompanija koje se nalaze u Novom Sadu su:

 • LEVI9 Global Sourcing Balkan DOO

 • Schneider Electronic DMS

 • Vega IT Sourcing DOO

 • Prognosis DOO

#Niš - IT centar južne Srbije

Niš je svojevremeno bio centar elektronske industrije, a sada ima sve predispozicije da postane centar hardvera i robotike. Pre nekoliko godina osnovana je Akademija za informaciono-komunikacione tehnologije, institucija koja generiše vrhunske IT stručnjake.

 

Neke od najvećih IT kompanija koje se nalaze u Nišu su:

 • Team Logic

 • Peaksel DOO

 • Skyneting DOO

 • WebHosting Srbija

#Zrenjanin - potencijal za razvoj

Zrenjanin već nekoliko godina ima Webiz konferenciju, a tu je i Tehnički fakultet koji shvata važnost rada sa privredom, što je, navelo pojedine kompanije poput "Levi 9" da svoju kancelariju otvore prvo u tom gradu, a tek onda u Beogradu. IT kursevi u Zrenjaninu nude znanja koja će od polaznika napraviti međunarodno priznate IT stručnjake.

 

Neke od najvećih IT kompanija koje se nalaze u Zrenjaninu su:

 • ICodeFactory DOO

 • Vega IT Sourcing

 • Consulteer Coworking

 

IT stručnjaci su i dalje među najplaćenijim zanimanjima u Srbiji, a zanimljivo je da u našoj zemlji i dalje nema dovoljno kadrova kada je u pitanju tražnja za specijalistima iz ove oblasti. Gotovo sve IT pozicije se smatraju deficitarnim, budući da je ponuda posla mnogo veća od tražnje. IT stručnjaci su u poziciji da biraju uslove pod kojima će raditi i očekuju zaradu koja je daleko viša od prosečne u Republici Srbiiji (oko 140.000 dinara).

 

Zanimljivo je da, prema istraživanjima sprovedenim u IT sektoru, veliki broj srpskih IT stručnjaka kao idealnu kompaniju za sebe vidi privatnu kompaniju sa pretežno stranim vlasništvom. Dosta manje njih bira kompanije u domaćem privatnom vlasništvu i kompanije koje su u državnom vlasništvu. Ono što se posebno dopada radnicima u ovoj oblasti jeste i mogućnost rada od kuće , za šta IT sektor ima i najrealnije da pruži.