Šta su mape uma i kako nam one pomažu?

Šta su mape uma i kako nam one pomažu?

Možda ste do sada imali prilike da čujete za mape uma, a možda vam je ovo sasvim novi pojam. Svi oni koji su čuli verovatno su bar jednim delom poželili da isprobaju ovu tehniku. Svi oni koji će tek čuti, odnosno koji će se malo bolje informisati o mapama uma će definitivno želeti da isprobaju ovu tehiniku. Pre svega treba napomenuti da mape uma imaju veze sa učenjem , sa lakšim pamćenjem i zapravo delotvornijim pamćenjem. Mape uma nisu nikakva filozofija i ne treba da vam budu odbojne tek na prvi pogled, već treba da im date šansu, treba da isprobate nove načine za sticanje znanja, pogotovu ukoliko će to da vam znači.

šta su mape uma - jednostavno objašnjenje

Ukoliko se do sada nikada niste susreli sa pojmom "mape uma" onda vam treba krajnje jednostavno objašnjenje na samom početku. Dakle mape uma predstavljaju jedan od načina kako da na najlakši mogući način naučite nešto, odnosno da pripremite nešto što uključuje mnogo informacije, koje se malo teže pamte tradicionalnim načinom učenja. Sve što mape uma zahtevaju jeste da na jedan list papira zapišete sve te inforamcije, onda da ih nakon toga, prema pravilima mapa uma, dobr organizujete.

Kada paravite mape uma vi zapravo pravite jednu šemu, koja vama praktično ostaje u glavi i u svakom trenutku vi imate sve te informacije, bez da mučite i bezuspešno prisećate. Ovo je daleko od učenja na pamet, od učenja koje nema poentu i od učenja nakon koje informacije lako ispare. Dakle, vi crtate na papiru, pravite šemu, bojite, zapisujete informacije. Na taj način trudite se da odbacite sve one manje važne informacije, a da one i te kako važne istaknete u prvi plan.

Kako je moguće da su delotvorne?

Naravno da se postavlja pitanje u vezi sa delotvornošću mapa uma. I sasvim je logično da se postavi to pitanje. Međutim, treba da znate da su na mapama uma radili oni koji se veoma dobro razume u ljudsku psihu. Naime, tvorac mapa uma je diplomirao psihologiju i gotovo ceo svoj život je posvetio tih umnim i kreativnim sposobnostima, koje su karakteristične za ljudska bića. Dakle, ovo nije tehnika koja je nastala tek tako, već se ova tehnika temelji zapravo na nauci, kako nauci generalno, tako i nauci u čoveku.

Bez toga ne bi moglo ništa da funkcioniše. Elem, zašto su mape uma delotvorne? Zato što kada mi na listu papira napišemo informacije, a onda im dodamo oblike i boje mi dobijamo kompletnu sliku koju naš mozak sa zadovoljstvom prihvata. Naime, leva hemisfera moza je fokusirana upravo na te suvoparne informacije, dok je desna hemisfera mozga ona kreativna strana, koja rado prihvata sve te dodatne elemente. Na taj način obe hemisfere učestvuju u učenju i onda naš mozak može na mnogo bolji način da radi.

Kako izgledaju mape uma u praksi?

Uzmite ono što trenutno učite. Izaberite ono pitanje za ispit koje vam se čini kao teško. U suštini, princip je isti za sve. Dakle, nevažno je koje pitanje izaberete. Uzmite beli papir i na sredini tog papira upišite pojam, ključni pojam tog ispitnog pitanja. Ili još bolje - nacrtajte ga. Tako ćete lakše upamtiti.Kada ste to uradili, onda oko tog pojma crtajte malo manje važne pojmove i tako sve do onih najmanje važnih.

Dakle na taj način ćete naučiti da se fokusirate na ono što je zaista važno i naučićete da razdvajate bitne od nebitnih činjenica. Biće vam veoma lakše da učite i uvek će vam ta slika biti u glavi, kad god zatreba, a posebno na ispitu. Mape uma su veoma moćna tehnika koja olakašava učenje i doprinosi obrazovanju pojedinca i unapređenju celokupnog obrazovnog sistema.