26.12.2017.
Test kviz: koliko zapravo ne znate o rasveti svog automobila?

Da li ste sigurni da znate sve o rasveti svog automobila i koji auto delovi čine rasvetu? Nemojte biti tako sigurni, jer smo i mi kao ubeđeni poznavaoci rasvete okušali se u testu i shvatili koliko ne znamo. Posle teksta koji sledi više nećete gledati na rasvetu kao na običnu šminku za svoj automobil i ozbiljnije ćete shvatiti ove auto delove. Pored očiglednog auto dela za koji svi znamo – svetla, postoji još mnogo vrsta, kao što su razni balasti, adapteri, motorčići, maglenke, žmigavci, stop svetla ali i poziciona svetla i rasveta za registarske oznake.

Farovi

Farovi su auto delovi koje treba ozbiljno shvatiti. Oni su bezbednosno i estetsko pitanje. Bilo da se radi o noćnoj vožnji, o vožnji za vreme otežanih uslova na putevima ili kada govorimo o estetici i tuning izgledu, ne treba se igrati sa njima. Naravno, faoriv nisu sami, već uz prateće auto delove kao što su razni konektori, balasti i adapteri. Kako biste obezdedili savršen izgled, pored takozvanog tuning, nabudženog izgleda popularnog kod mlađih vozača, tu su i električni farovi te oni na ručno ili kombinovano pomeranje.

Zadnja svetla

Zadnja svetla su izuzetno važno bezbednosno pitanje naročito kada se radi o otežanim uslovima u saobraćaju poput jake kiše, snega i magle. Takođe, nažalost, neki od neodgovornijih vozača olako ih shvate i njihovu pravu vrednost razumeju tek kada se dogodi nešto loše. Nemojte biti kao oni, upoznajte se sa predmetnim auto delom. Iako se na prvi pogled čini jednostavnim, ovaj auto deo nije, već ga čini komplikovani sistem raznih kontaktnih ploča, nosača lampi ali i parkirnih svetala, svetala za rikverc, maglenki i drugih.

 

Žmigavci

Žmigavci su vozačima počeli da zadaju glavobolje tek sa novijim automobilima kada su se ovi auto delovi počeli proizvoditi kao bočni ili obični žmigavci. Tu treba dodati i žmigavce za retrovizore. Danas su popularni univerzalni žmigavci koji se lako instaliraju na bilo koji auto, ali i žmigavci za retrovizore. Naime, ova vrsta žmigavca da je izduženiji izgled celokupnog auta, a pritom ima i veliku bezbednosnu funkciju gde povećava veću vidljivost vašeg auta kako u normalnim tako i u otežanim uslovima vožnje.

Maglenke

Maglenke čine sijalice koje treba da nam pomognu da vidimo u magli, ali i nas da drugi vide. Uz njih ide čitavo društvo manjih auto delova kako bi mogle funkcionalno da rade. Osim bezbednosnog aspekta, maglenke dobro urađene mogu doprineti prethodno navedenom tunin izgledu.

Na sajtu Siluxa - https://www.silux.rs možete pronaći veliki izbor maglenki, ali i drugih auto delova.

Katadiopteri

Ako je vama teško da izgovorite ovu reč, ne brinite se. I nama je bilo dok nismo otkrili da je to stručan naziv za mačije oči na vašem auto. Postavljaju se na prednji ili/i zadnji deo automobili kako bi se povećala vidljivost. Takođe, mogu se ugratiti i na vrata od gepeka, a mogu se pronaći u tri boje: crvenoj, narandžastoj i žutoj i u više oblika: kvadratni, okrugli, ali i u obliku romba ili trougla.

Motorić fara

Iako mali, ovaj auto deo može odigrati značajnu ulogu. Naime, ovi auto delovi regulišu tri nivoa svetala koje vozač podešava te je bitno da rade savršeno i da puste kratka svetla kad tražite kratka, a ne duga.

 

Poziciona svetla

Zarazliku od dnevnih svetala sa kojima ih svi mešaju, p oziciona svetla služe za označavanje vozila i to treba imati na umu kada kupujete ili menjate ove auto delove.

Osvetljenje registarske oznake

ÄŒak iako nemate noviji model auta koji ima ugrađenu rasvetu registarske oznake, možete ugraditi naknadno čime ćete povećati bezbednost i vidljivost naročito u toku noći. Ne treba zaboraviti ako se ugrade neonska predmetna osvetljenja različitih boja, film „Fast and furious“ će biti beba za vas.

Savet za kraj

Kad ste savladali gradivo, obratite pažnju i na voltažu. Ne zaboravite, pravilno izabrana rasveta čini vaš automobilim vašim.

Preporučeni tekstovi

20.08.2019.

Blog dobrodošlice

Hvala svima što ste došli na ovaj blog i dobrodošli na sajt Infobiz.Nalazite se na servisu koji vam omogućava da...
25.10.2018.

Kompanijska proslava: Dekoracije i ketering važni za dobar utisak

Poslovanje nije samo ono što svi zamišljamo - dugi sastanci, planovi, papirologija, pa i stres. Ono zapravo sadrži i mnogo...
24.10.2018.

Kako je noćni život Beograda postao glavna turistička atrakcija

Kada je noćni život u prestonici u pitanju, priznaćete, to je nešto po čemu smo postali nadaleko poznati i zbog...