Uredite enterijer lako i planski

Uredite enterijer lako i planski

Uređeje enterijera neki doživljavaju kao lepu i kreativnu aktivnost, dok je za neke taj posao kao noćna mora. Za one koji uživaju u uređenju svog životnog prostora, čak ni veći radovi, kao što je kompletno renoviranje stana ili kuće, ne predstavljaju problem. Za ove druge, uređenje i renoviranje prostora je predug i prljav posao koji u nedogled odlažu.

Da bi uređenje životnog prostora bilo lako najbolje je unapred pripremiti plan svih neophodnih radova zajedno sa vremenom trajanja svake pojedinačne aktivnosti.

U slučaju da ste se odlučili za kompletno renoviranje od poda do plafona i menjate instalacije i stolariju, imajte na umu da radovi traju onoliko koliko prostor ima ukupno kvadrata. Stan od npr. 50 kvadrata bi u tom slučaju bio rađen oko mesec dana.

Drveni podovi i njihove karakteristike

Pođimo od uređenja podova. Drveni podovi, bilo da li je u pitanju parket, brodski pod ili pod od punog drveta, su prirodni materijali koji svakom prostoru daju elegantnu i toplu atmosferu.

Možete se odlučiti za različite vrste drvenih podova. Najčešći izbor za domove je hrastovo drvo, koristi se i javorovo drvo, lešnik, ili egzotično drvo kao što je brazilska trešnja ili kumaru. Što je drvo čvršće biće otpornije i bolje če se ponašati prilikom instalacije.

Kod izbora drvenih podova gledaju se tekstura, boja i izgled. Sve zavisi kakav efekat želite da postignete u enterijeru i koji stil uređenja doma vam najviše prija.

Drveni podovi nemaju veliku otpornost na vlagu i uticaj vode. Ukoliko je potrebna hidroizolacija, onda se ugrađuje vodonepropusna barijera ispod drveta, a drveni podovi mogu da se zaštite i vodootpornim premazima.

Osmislite boje zidova

Krečenje i bojenje zidova daje prostora za kreativnost. Pre nego što se zidovi oboje potrebno je uraditi molerske radove, pogotovo ako je renoviranje stana podrazumevalo promenu stolarije i menjanje dotrajalih instalacija. Pre bojenja zidova potrebno je popuniti rupe, ispraviti ivice, gletovati i pripremiti zid za krečenje.

Gipsani radovi mogu biti interesantna rešenja za uređenje enterijera, kao što su spušteni plafoni ili istaknuti zidovi. Ovi gipsani radovi daju dobre mogućnosti za kombinovanje sa rasvetom ili za bojenje u različite boje.

Kao sigurne boje zidova koje se uvek dobro slažu sa bilo kojim stilom uređenja enterijera su svetle boje –bela, svetlo žuta, oker, svetlo siva.

Osmislite sami boju zidova prema vašem ukusu i kombinujte različite boje. Istaknite jedan zid u drugoj boji. Za istaknute zidove se često koriste tamne boje kao što su tamno siva, tamno plava, boja vulkanskog kamena.

Sačuvajte staru retro fotelju

Kada konačno dođete do završnog koraka uređenja enterijera, odnosno, izbora i rasporeda nameštaja , ne zanemarujte delove nameštaja koji već imate u kući, kao što je retro fotelja.

Iako ste se opredelili za moderan stil uređenja doma, nov nameštaj i udobna garnitura u dnevnoj sobi izvrsno se kombinuju sa retro foteljom. Vaša stara fotelja, kada je obnovite i tapacirate, će dobiti novi šarm i savršeno će se uklapati sa ostatkom novog nameštaja.

To važi i za starinske komode koje mogu da se restauriraju i ofarbaju tako da zajedno sa novim nameštajem stvore fantastičan utisak u enterijeru.