Vrste kablova

Vrste kablova

Našli ste se u situaciji da morate da povežete istovremeno više uređaja kao što su DVD, monitor, televizor… Ispred sebe imate gomilu kablova i niste sigurni koji kabl pravi za ono što Vam treba. Vrste kablova koji postoje i koriste se u ove srhe su: HDMI (High-Definition Multimedia Interface), DVI (Digital Visual Interface), VGA (Video Graphics Array), SCART (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorecepteurs et Televiseurs), Komponent, S – video (Separate Video), Kompozitni, S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface).

HDMI kablovi

HDMI kabl (High-Definition Multimedia Interface) služi za prenos audio-video signala. Računari novijeg datuma imaju HDMI priključak pa je tako lakše spajanje za HD televizorom. HDMI kabl ima mogućnost da se uz pomoć konvetora poveže na VGA monitor. Ovaj kabl prenosi digitalni signal, pa skladno tome dužina ovog kabla nije bitna. Više o tome čemu služe HDMI kablovi možete saznati i na sajtu jedne od vodećih firmi za prodaju audio i auto opreme Velteh Pro d.o.o..

DVI kablovi

DVI kabl (Digital Visual Interface) može da služi za prenosi analogni i digitalni video signal. Priključci za DVI nalaze sa na svim grafičkim karticama i monitorima novije generacije. Postoje tri vrste priključaka za DVI kabl to su: DVI-I (DVI-Integrated), DVI-D (DVI-Digital), DVI-A (DVI-Analog).

VGA kablovi

VGA kabl (Video Graphics Array) je poznat i pod imenom D-Sub 15 i prenosi analogni signal. Većina monitora ima priključak za VGA kabl. Pomoću adaptera ovaj kabl se može povezati na priključak za DVI kabl.

SCART kablovi

SCART kab l (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorecepteurs et Televiseurs) služi za analogni prenos signala. Njime se može povezati DVD uređaj, kako se danas sve manje i manje koriste DVD uređaji njegova primena je sve slabija.

Komponent kabl grana se na tri dela. Služi za prenos analognog video signala. Koristi se kod televizora savremene generacije, DVD, satelitskih uređaja…

S - video kabl

S – video (Separate Video) kabl prenosi kvalitetniji video signal. Nalazi se na uređajima za snimanje, kao što su video kamere, rekorderi…

Kompozitni kabl prenosi analogni video signal za TV i DVD uređaje starije generacije. Žute je boje i grana se u tri dela.

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) kabl zaslužan je za prenos audio signala. Ima dva oblika to su: Toslink i Digital Coaxial.

Ponuda je velika i svaki od ovih medijuma ima svoju svrhu. Od toga da li ćete se odlučiti za VGA kabl, Komponent, DVI ili HDMI kabl zavisi od Vaših potreba i mogućnosti.

Kako organizovati kablove?

Imate gomilu kablova koja je zamršena. Više puta uzeli ste pogrešan kabl i to Vam je oduzelo dosta vremena da nađete onaj koji je pravi. Želite da ih organizujete na način tako da se lako snađete? Potrebno Vam je malo kreativnosti i posvećenosti. Jedan od načina jeste da obeležite kablove pomoću nalepnica koje su različite boje tako da svaka boja pripada nekom od uređaja.

Još jedan od načina za uspešnu organizaciju kablova jeste da ih sortirate u kutiju sa pregradama gde možete staviti natpise kablova. Pregrade možete napraviti i pomoću praznih rolni papira. Kutiju možete odložiti na mesto koje Vama odgovara poput fioke, kreveta, police…

Dobar način za uspešno organizovanje kablova jeste da kablove umotate oko nekog predmeta ili neku manju torbicu gde ćete spakovati kabl. Ovo može biti dobro rešenje za slušalice, i tako možete sačuvati kablove od oštećenja i olakšati sebi posao.

Foto: Pixabay / jarmoluk