28.05.2013.
Zašto su domaća vina skupa?

Podrazimeva se da uz vaš omiljeni specijalitet u restoranu popijete čašu kvalitetnog vina. Nekim ljudima izbor vina je odraz trenutnog raspoloženja ,dok je sve više nas kojima cena vina diktira ukus. Nekad su domaća vina bila jeftina, ali sad više to nije tako. šta je to što utiče na višu cenu vina? 

 
Odnos cene vina je 1:3, što znaci ako se kupi vino za 1000 dinarau restoranu će biti 3000. neki lokali naplaćuju uslugu rashlađivanja i otvaranja boce i do 900 dinara. vlasnici restorana su se složili da najbolje prolaze vina sa cenom od 3000 dinara, i to najčešće domaća. Veća potražnja za domaćim vinima srazmerna je broju novih podruma i vinarija. Neki poznati lokali i restoran Novi Sad npr. spuštaju cenu skupim vinima, a podižu jeftinijim, iz razloga što žele da svojim gostima da ponude što kvalitetnija vina. Odnos 1:3 gostima baš i ne odgovara, ali vlasnici restorana kažu da jedino sa tim odnosom uspevaju da zadovolje vinare, goste i na kraju sebe. Visoka cena domaćih vina je i odraz njihovog kvaliteta. Sve je više naših vina koja se svrstavaju u odlična, pa čak i vrhunska vina. Još jedan razlog visoke cene domaćih vina jeste i naš mentalitet. Naši ljudi uglavnom razmišljaju, ako je cena niska to znači da je nekvalitetno vino i obrnuto. Međutim, to u drugim državama nije slučaj, tamo cena zaista određuje kvalitet vina. Tako npr, određeno vino u inostranstvu košta 4-6 evra, dok je kod nas cena istog ide čak do 30 evra. Visoka cena domaćih vina odražava i stanje u državi, jer većina naših vinara je podigla kredit da bi uopšte osnovala vinariju, pa moraju da podignu cena vina kako bi otplatili kredit.
 
Polako se kod nas i razvija kultura vina, pa tako se neki vinari odlučuju da otvore i vino kuće. Tako nešto je jako dobra stvar, jer se zadovoljavaju sve tri strane, proizvođač, kupac i vlasnik restorana. 
 

Preporučeni tekstovi

20.08.2019.

Blog dobrodošlice

Hvala svima što ste došli na ovaj blog i dobrodošli na sajt Infobiz.Nalazite se na servisu koji vam omogućava da...
25.10.2018.

Kompanijska proslava: Dekoracije i ketering važni za dobar utisak

Poslovanje nije samo ono što svi zamišljamo - dugi sastanci, planovi, papirologija, pa i stres. Ono zapravo sadrži i mnogo...
24.10.2018.

Kako je noćni život Beograda postao glavna turistička atrakcija

Kada je noćni život u prestonici u pitanju, priznaćete, to je nešto po čemu smo postali nadaleko poznati i zbog...