Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije u martu?

Objavljeno:07.02.2019 ; Izvor: RTS

Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije u martu?

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je sednicom Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, na kojoj je razmotren koncept Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, koji podrazumeva set kontrolnih i podsticajnih mera.

Trenutnim konceptom je definisano pet osnovnih ciljeva:

  • efikasniji nadzor nad tokovima sive ekonomije,
  • unapređenje rada Poreske uprave u cilju efikasnije naplate poreza,
  • podsticajne mere za fer konkurenciju, legalno preduzetništvo i zapošljavanje,
  • administrativno rasterećenje i
  • podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije.

Na sastanku je, kako je saopšteno, definisano da će do kraja februara stručna grupa, koja deluje u okviru Koordinacionog tela, završiti nacrt Akcionog plana, koji se zatim upućuje svim ministrima koji su članovi Koordinacionog tela, a kako bi bio spreman za usvajanje.

Sagovornici su istakli da je cilj da Akcioni plan bude usvojen na sednici Vlade Republike Srbije u martu ove godine, nakon čega bi počela njegova primena.

Sednici su prisustvovali i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled), Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay / Pexels