Kobasicijada u Belom Blatu

Objavljeno:21.02.2019 ; Izvor: Gomex

Kobasicijada u Belom Blatu

Belo Blato, selo nadomak Zrenjanina, bilo je premalo da primi sve koji su hteli da se takmiče u proizvodnji i prženju svežih kobasica u okviru VI Festivala kobasica, još jedne manifestacije koja Belo Blato učvršćuje na turističkoj mapi Srbije.

Domaćini – Udruženje kuvara amatera, negovatelja starih običaja i zaštitnika životne sredine u saradnji sa Mesnom zajednicom i zrenjaninskom lokalnom samoupravom su takmičarima i gostima priredili bogat program.

Značajan doprinos ovog događaja očuvanju etno-nasleđa i kulture bio je podstrek da se kompanija GOMEX aktivno uključi u organizaciju VI Festivala kobasica. Naša kompanija obezbedila je nagrade za najbolje u kategorijama svežih i pečenih kobasica, kao i za najbolje rakije od preko desetak različitih vrsta voća koje su se takmičile na Festivalu.

Dok su se u tradicionalnim drvenim posudama mešali tajni sastojci i začini za ukusne kobasice, takmičarske ekipe su uz muziku mogli da se počaste i kuvanim vinom.

Ove godine takmičio se maksimalan broj ekipa, čak 46, koje su imale zadatak da od dobijenih namirnica pripreme što bolju kobasicu. Ekipe su predale žiriju 30 cm pečene i 30 cm sveže kobacice, Bora Šoškalman, vitez Mađarske kuhinje i Radovan Subin, predsednik kuvara amatera Vojvodine i Srbije imali su težak zadatak da kao članovi žirija ocene ukus, izgled pečene kobasice i dekoracije posluženja.

Prisutni su tokom celodnevne manifestacije mogli da kupe sveže i pečene kobasice, šunke, slanine i pršute, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, rakiju i vino, kao i da probaju domaći sir i kolače, pravljene po receptima naših baka.