29.03.2019.
Ministar finansija održao predavanje polaznicima Škole nacionalne odbrane

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali održao je danas predavanje polaznicima Škole nacionalne odbrane na temu „Fiskalna stabilnost kao preduslov nesmetanog funkcionisanja sistema bezbednosti i odbrane Republike Srbije“.

Predavanju su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general major Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general major Bojan Zrnić i načelnik Škole nacionalne odbrane Mićo Suvajac. Kada je reč o polaznicima Škole nacionalne odbrane, predavanju su prisustvovali polaznici Osme klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, zatim Generalštabnog usavršavanja i Komandno-štabnog usavršavanja, kao i starešine i nastavnici u navedenoj školi.

Ministar Siniša Mali je govorio o osnovnim ciljevima ekonomske politike Vlade Republike Srbije, fiskalnoj konsolidaciji i postignutim ekonomskim rezultatima, koje potvrđuju i makroekonomski pokazatelji.

Siniša Mali je, u tom kontekstu naveo da je deficit u 2014. godini iznosio 6,2% BDP, a da je u 2018. godini ostvaren suficit od 0,6% BDP.

Dodao je i da je zaustavljen rast javnog duga, koji je sa 70% BDP u 2015. godini, smanjen na 50,6% BDP, koliko je iznosio na kraju januara ove godine.

„Učešće javnog duga u BDP je za tri godine smanjeno za oko 20 procentnih poena BDP“, naveo je ministar finansija, koji je istakao i da u Srbiji imamo konstantno smanjenje nezaposlenosti.

On je rekao i da su makroekonomska stabilizacija i popravljanje poslovnog ambijenta doprineli daljem rastu stranih direktnih investicija na 3,2 milijarde evra neto u 2018. godini, te da je od svih SDI koje dolaze u region, oko 57% u Republici Srbiji.

Ministar je govorio i o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, za koji je naveo da je uravnotežen, realan i razvojni, a osvrnuo se i na set reformskih zakona koji su krajem prošle godine usvojeni u Skupštini Srbije. Među tim zakonima su, između ostalog, Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, Carinski zakon, Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i druga zakonska rešenja čiji je cilj rasterećenje privrede i podsticaj rastu i zapošljavanju.

„Smanjenjem poreskog opterećenje rada, kroz ukidanje doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na teret poslodavca smanjuje se poresko opterećenje prosečne neto plate sa 63% na 62%“, rekao je ministar finansija.

Tokom predavanja, ministar Mali je govorio o izdvajanjima iz budžeta Republike Srbije za Ministarstvo odbrane, a bilo je reči i o investicijima u Vojsku Republike Srbije. Tokom predavanja je bilo reči i o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Inače, ministar Siniša Mali je u junu 2017. godine završio Visoke studije bezbednosti i odbrane, kao polaznik Šeste klase.

Foto: Novosti / Ž. Knežević

Preporučene vesti

20.08.2019.

Blog dobrodošlice

Hvala svima što ste došli na ovaj blog i dobrodošli na sajt Infobiz.Nalazite se na servisu koji vam omogućava da...
25.10.2018.

Kompanijska proslava: Dekoracije i ketering važni za dobar utisak

Poslovanje nije samo ono što svi zamišljamo - dugi sastanci, planovi, papirologija, pa i stres. Ono zapravo sadrži i mnogo...
24.10.2018.

Kako je noćni život Beograda postao glavna turistička atrakcija

Kada je noćni život u prestonici u pitanju, priznaćete, to je nešto po čemu smo postali nadaleko poznati i zbog...